Uitvaartgeschenken: wat is geschikt om te geven?

Voordat we in de verschillende soorten uitvaartgeschenken duiken, is het goed om even stil te staan bij de reden van het geven van een geschenk. Het is niet alleen een manier om je medeleven te tonen, maar ook om de nabestaanden een hart onder de riem te steken in een periode van rouw en verdriet. Een weloverwogen geschenk kan zowel troost als steun bieden.

Uitvaartgeschenken: wat is geschikt om te geven?

Bloemen: het klassieke gebaar

Je kunt eigenlijk nooit fout gaan met bloemen. Ze zijn een traditioneel symbool van medeleven en kunnen op verschillende manieren worden gepresenteerd: als boeket, in een vaas of zelfs als krans. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de wensen van de familie en eventuele culturele tradities. Sommige mensen geven de voorkeur aan een donatie aan een goed doel in plaats van bloemen, dus het is altijd een goed idee om dat eerst te checken.

Tip

Als je voor bloemen kiest, ga dan voor bloemen die een bepaalde betekenis hebben voor de overledene of de nabestaanden. Zo maak je het geschenk extra persoonlijk.

Fotolijsten en herinneringsdozen

Een fotolijst met een mooie foto van de overledene kan een prachtig, blijvend aandenken zijn. Dit is vooral een goed idee als je een speciale band had met de overledene en een mooie foto hebt die die band weerspiegelt. Ook kun je een herinneringsdoos geven waarin de nabestaanden kleine spulletjes kunnen bewaren die hen aan hun geliefde doen denken.

Gepersonaliseerde geschenken

Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om een geschenk te personaliseren. Denk aan een sieraad met de initialen van de overledene, een kaars met een speciale boodschap of een kussensloop met een foto. Het voordeel van een gepersonaliseerd geschenk is dat het uniek is en daardoor extra betekenisvol.

Tip

Als je voor een gepersonaliseerd geschenk gaat, zorg er dan voor dat het subtiel en smaakvol is. Het moet een bron van liefde en herdenking zijn, niet een bron van ongemak.

Boeken en gedichten

Literatuur kan ook een bron van troost zijn. Er zijn prachtige boeken en gedichten die gaan over verlies en het omgaan met rouw. Als je weet dat de nabestaanden van lezen houden, kan dit een prachtig en betekenisvol geschenk zijn.

Tip

Schrijf een persoonlijke boodschap in het boek om het nog specialer te maken.

Donatie aan een goed doel

Zoals eerder gezegd, geven sommige families de voorkeur aan een donatie aan een goed doel boven materiële geschenken. Dit kan een mooie manier zijn om het leven van de overledene te eren, vooral als je kiest voor een doel dat belangrijk voor hen was.

Belangrijke overwegingen

Voordat je een geschenk kiest, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

De wensen van de familie
Check altijd of er specifieke wensen zijn uitgesproken over uitvaartgeschenken.

Culturele gevoeligheden
In sommige culturen zijn bepaalde geschenken of bloemen niet gepast. Doe hier onderzoek naar.

Persoonlijke band
Hoe beter je de overledene kende, hoe persoonlijker het geschenk kan zijn.

Extra info

Rouwkleding: tradities en moderne trends.
Condoleren: Verschillende manieren om medeleven te betuigen
Rouwverwerking voor verschillende culturen
Waar kun je troost vinden? Een reis naar innerlijke rust
Woorden van troost en valkuilen om te vermijden

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Lijn Afscheidenverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *