Rouwvervoer. Wat is er mogelijk?

Bij het regelen van een uitvaart komt heel wat kijken. Het is een emotionele periode waarin talloze keuzes gemaakt moeten worden. Van de locatie en de muziek tot de bloemen en de uitnodigingen; alles moet tot in detail worden besproken en beslist. En middenin dat keuzeproces bevindt zich ook de keuze voor het rouwvervoer. Veel mensen denken meteen aan de traditionele rouwauto, maar wist je dat er zoveel meer mogelijkheden zijn? In deze blog duiken we dieper in de wereld van rouwvervoer en ontdekken we welke unieke en persoonlijke opties er beschikbaar zijn.

Rouwvervoer: een eervolle laatste rit

De klassieke rouwwagen

Bij rouwvervoer denk je misschien meteen aan de klassieke zwarte rouwwagen. Deze wagens zijn al jaren een vertrouwd beeld in vele uitvaartstoeten. Ze zijn stijlvol, traditioneel en bieden een plechtige aanblik. Maar ook hierin zijn variaties mogelijk:

Modern vs. vintage
Je kunt kiezen voor een hedendaags model, maar er zijn ook prachtige vintage wagens beschikbaar. Zo kun je de sfeer van de uitvaart nog persoonlijker maken.

Kleur
Hoewel zwart de meest voorkomende kleur is, zijn er rouwwagens in verschillende kleuren, zoals wit, zilver of zelfs paars.

Rouwkoets: terug in de tijd

Wil je echt een statement maken en je geliefde een sprookjesachtig afscheid geven? Dan is de rouwkoets een optie. Getrokken door prachtige paarden en begeleid door koetsiers in traditionele kledij, is dit een vervoersmiddel dat een diepe indruk achterlaat.

Rouwvervoer op twee wielen

Voor de motorliefhebbers is er rouwvervoer op twee wielen. Er zijn diverse bedrijven die speciale zijspannen of aanhangers hebben om een kist of urn te vervoeren. Een stoere laatste rit voor de motorfanaat.

Duurzaam rouwvervoer

Met de groeiende aandacht voor duurzaamheid zien we ook in de uitvaartbranche veranderingen. Zo zijn er:

Fietsrouwwagens
Ja, je leest het goed! Een fiets met een speciale aanhanger waarin de kist geplaatst kan worden. Ideaal voor een milieuvriendelijk en lokaal afscheid.

Elektrische rouwwagens
Stil, schoon en modern. Een prachtige keuze voor wie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

Eigen vervoer: persoonlijk en uniek

Sommige families kiezen ervoor om hun geliefde zelf te vervoeren. Dit kan in een eigen auto of busje zijn. Een bijzondere manier om echt een persoonlijke touch te geven aan het vervoer en het afscheid.

Internationaal rouwvervoer

Als iemand in het buitenland overlijdt of als de begrafenis in een ander land plaatsvindt, komt internationaal rouwvervoer om de hoek kijken. Hierbij zijn specifieke regels en documenten nodig, maar gespecialiseerde bedrijven kunnen hierbij helpen.

De loopkoets

Een loopkoets is in wezen een uitvaartkist op wielen die handmatig door familieleden en vrienden wordt geduwd. Deze speciale koets is een milieuvriendelijk alternatief en ontworpen om het gewicht van de kist gelijkmatig te verdelen, waardoor het relatief eenvoudig wordt om de kist te duwen, zelfs voor langere afstanden.

Door zelf de kist van de overledene te duwen, kunnen familie en vrienden fysiek deelnemen aan het laatste afscheid. Dit kan een helend effect hebben, waardoor nabestaanden zich meer betrokken en verbonden voelen. Met een loopkoets kunnen de nabestaanden zelf het tempo van de ceremonie bepalen, waardoor er tijd is voor reflectie, herinnering en rouw tijdens de wandeling.

Een uitvaartbus

Een uitvaartbus is, simpel gezegd, een speciaal aangepaste bus die gebruikt wordt voor uitvaartvervoer. Deze bussen zijn ontworpen om de overledene en de naaste familie en vrienden samen te vervoeren naar de uitvaartlocatie. Een van de grootste voordelen van een uitvaartbus is de mogelijkheid om dicht bij elkaar te zijn op zo’n belangrijk en emotioneel moment. In plaats van afzonderlijk in verschillende auto’s te reizen, kunnen nabestaanden de reis samen ervaren, wat kan zorgen voor troost en steun.

Vooral bij grotere uitvaarten kan het organiseren van vervoer voor iedereen een logistieke uitdaging zijn. Met een uitvaartbus is het gemakkelijker om iedereen tegelijkertijd van de ene naar de andere locatie te vervoeren.

Wat zijn de kosten van een rouwauto?

De kosten van een rouwauto variëren sterk op basis van verschillende factoren, waaronder:

Type en model van de auto
Een klassieke, vintage rouwauto kan duurder zijn in vergelijking met een standaard model. Luxere merken of speciale uitvoeringen hebben ook hogere prijzen.

Huurduur
Hoe lang heb je de rouwauto nodig? Enkele uren, een halve dag of een hele dag? De duur kan de prijs beïnvloeden.

Afstand
De afstand die de rouwauto aflegt, kan ook invloed hebben op de kosten. Sommige bedrijven berekenen een vast tarief voor een bepaalde afstand en voegen extra kosten toe voor elke extra kilometer.

Extra diensten
Wil je bijvoorbeeld een chauffeur in een specifiek uniform, decoraties op de auto, of andere aanvullende diensten? Dit kan de totale prijs verhogen.

Locatie
Net als bij vele andere diensten kunnen prijzen variëren op basis van geografie. In grotere steden of meer welvarende gebieden kunnen de kosten hoger zijn.

Tijd van het jaar
Tijdens bepaalde tijden van het jaar, zoals feestdagen, kunnen de kosten hoger zijn vanwege de verhoogde vraag.

Om een algemene prijsindicatie te geven: in Nederland kan het huren van een standaard rouwauto variëren van € 350 tot € 600 of meer, afhankelijk van de bovenstaande factoren. Voor specifieke en actuele prijzen is het raadzaam om rechtstreeks contact op te nemen met lokale uitvaartondernemingen of rouwvervoerbedrijven voor een offerte.

Wat zegt de wetgeving over rouwvervoer?

Vervoer naar het buitenland
Als de overledene naar het buitenland wordt vervoerd voor een begrafenis of crematie, zijn er aanvullende regels en is er specifieke documentatie vereist. Vaak wordt een ‘laissez-passer’ (een soort reisdocument voor de overledene) vereist.

Rouwstoet
Hoewel er geen specifieke verkeersregels zijn die exclusief voor rouwstoeten gelden, wordt er wel van weggebruikers verwacht dat ze respect tonen en, indien mogelijk, voorrang geven aan een rouwstoet. In sommige gemeenten zijn er wel lokale regels waarbij een rouwstoet niet onderbroken mag worden door andere weggebruikers wanneer de stoet duidelijk herkenbaar is (bijvoorbeeld door vlaggen of andere tekens).

Type voertuig
Er zijn geen specifieke wettelijke bepalingen voor het type voertuig dat gebruikt moet worden voor rouwvervoer. Dit betekent dat families in principe vrij zijn in hun keuze, zolang het vervoer respectvol en veilig gebeurt. Dus naast de traditionele rouwauto’s kan men ook kiezen voor uitvaartbussen, motoren, fietsen, koetsen en andere vormen van vervoer.

Overledene in eigen auto
Het is toegestaan om een overledene te vervoeren in een eigen auto, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan zoals veiligheid en respectvol vervoer.

Het is altijd raadzaam om bij het organiseren van rouwvervoer samen te werken met een uitvaartondernemer, aangezien zij bekend zijn met alle wettelijke regels en vereisten. Ze kunnen ook adviseren over specifieke lokale regels of voorschriften.

Extra info

Uitvaart in het buitenland, wat komt er bij kijken?
Fotografie tijdens de uitvaart, een mooie herinnering
Een duurzame uitvaart, wat zijn de mogelijkheden?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Lijn Afscheidenverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *