Feestdagen na het verlies van je partner

De feestdagen zijn vaak een tijd van vreugde en samenzijn, maar voor degenen die (onlangs) een partner hebben verloren, kan deze periode een pijnlijke herinnering zijn aan wat er mist. De lege stoel aan de feesttafel is een stille getuige van het verlies. Het is normaal om je tijdens deze dagen overweldigd te voelen door emoties. Het is belangrijk om te weten dat het oké is om deze gevoelens toe te laten en er ruimte voor te maken.

Feestdagen na het verlies van je partner

Eer je emoties

Het belangrijkste is misschien wel het erkennen van je gevoelens. Verdriet kan tijdens de feestdagen intenser aanvoelen, en het is gezond om deze emoties te erkennen en te ervaren. Het onderdrukken van gevoelens kan leiden tot meer stress en emotionele uitputting. Sta jezelf toe om te huilen, te lachen, herinneringen op te halen, of wat dan ook nodig is om je gevoelens te uiten.

Creëer nieuwe tradities

Het vasthouden aan oude tradities kan soms meer pijn dan vreugde brengen. Overweeg om nieuwe tradities te creëren die eer bewijzen aan je overleden partner, maar die ook ruimte bieden voor nieuwe herinneringen en ervaringen. Dit kan iets eenvoudigs zijn, zoals het branden van een speciale kaars ter nagedachtenis, of iets groters zoals het organiseren van een activiteit die je partner leuk had gevonden.

Vind steun bij dierbaren

Hoewel je misschien de neiging hebt om jezelf te isoleren, kan het zoeken van steun bij familie en vrienden troost bieden. Deel je gevoelens met mensen die je vertrouwt en die bereid zijn om naar je te luisteren. Het delen van herinneringen aan je partner kan ook een mooie manier zijn om hen te herdenken en je verbonden te voelen met anderen.

Zorg goed voor jezelf

Zelfzorg is belangrijk tijdens deze emotioneel uitdagende tijd. Dit betekent niet alleen zorgen voor je fysieke gezondheid door goed te eten en voldoende te slapen, maar ook aandacht besteden aan je mentale en emotionele welzijn. Wees niet te streng voor jezelf en sta jezelf toe om plezier te hebben en te ontspannen, ook al is het maar voor even.

Zoek professionele hulp indien nodig

Soms kunnen de emoties te heftig zijn om alleen te hanteren. In dergelijke gevallen kan het zoeken van professionele hulp, zoals een therapeut of rouwbegeleider, van onschatbare waarde zijn. Zij kunnen je de tools en steun bieden om door deze moeilijke periode heen te komen.

Vind vreugde in kleine dingen

Probeer vreugde te vinden in kleine dingen. Dit kan iets simpels zijn als het genieten van je favoriete maaltijd, het kijken naar een geliefde film, of het maken van een wandeling in de natuur. Deze kleine momenten van plezier kunnen een welkome afleiding zijn en helpen om de scherpe kantjes van het verdriet af te halen.

Wees dankbaar voor de gedeelde tijd

Ten slotte, probeer dankbaar te zijn voor de tijd die je met je partner hebt gehad. Hoewel hun afwezigheid pijn doet, is de liefde en de gedeelde ervaringen iets om te koesteren. Het herinneren van de goede tijden kan een bron van troost en kracht zijn. Ook tijdens de feestdagen mag er ruimte zijn voor het delen van mooie, liefdevolle herinneringen.

Extra info

Het verlies van je partner, hoe verwerk je dit?
Je partner verliezen aan dementie
Het verwerken van verlies: Een reis door de fases van rouw en verdriet
Rouwverwerking: De fases en hoe je ermee omgaat

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Lijn Afscheidenverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *