Het schrijven van een afscheidsspeech voor de uitvaart

Bij het regelen van een uitvaart, hoort ook een laatste woord. Velen vinden dit lastig en dat is het natuurlijk ook. Dat begint al bij vooraf de afscheidsspeech schrijven. Wat zet je erin? Is een grapje verantwoord? Of moet het allemaal vooral heel sober blijven? Mag er een kritische noot in staan, of over de doden niets dan goeds? Het schrijven van een afscheidsspeech is een daad van liefde. Het is een moment waarop we de herinneringen en het leven van onze geliefde eren en samen delen. Maar hoe schrijf je een dergelijke speech? En hoe bouw je zo’n afscheidsspeech op?

Het schrijven van een afscheidsspeech voor de uitvaart

Verzamelen

De eerste stap voor het schrijven van een afscheidsspeech begint bij het verzamelen van materiaal. Onthoud dat deze speech niet alleen over jouw relatie met hen gaat, maar ook over hun invloed en betekenis voor anderen. Begin met het verzamelen van herinneringen en verhalen. Praat met vrienden en familieleden. Iedereen heeft zijn eigen herinneringen. Schrijf zoveel mogelijk op, want je kunt beter teveel input hebben dan te weinig.

Ordenen

Nu je een verzameling van herinneringen en verhalen hebt, is het tijd om deze te ordenen. Een goede manier om dit te doen is door de speech in drie delen te verdelen: de inleiding, het hoofdgedeelte en de conclusie.

In de inleiding stel je jezelf kort voor, als dat nodig is, en geef je aan wat het doel van je speech is: het eren en herinneren van je geliefde. De inleiding is ook een moment om het publiek te bedanken voor hun aanwezigheid en steun.

Het hoofdgedeelte is waar je de verzamelde herinneringen en verhalen deelt. Kies verhalen die de persoonlijkheid, de waarden en de invloed van de overledene op een authentieke manier tonen. Wees niet bang om emoties te tonen. Dit is een moment van rouw, en tranen zijn een normale en gezonde reactie op verlies.

Maar wat als een van de verhalen grappig is? Mag er humor in een uitvaartspeech zitten? Het antwoord is ja, mits respectvol en passend. Humor kan ons helpen om met verdriet om te gaan en ons eraan herinneren dat het leven van de overledene niet alleen verdriet was, maar ook vreugde en lach. Als je geliefde een gevoel voor humor had, zou het zelfs een eerbetoon aan hen kunnen zijn om dit te delen.

De conclusie is het moment om de speech af te ronden. Bedank de aanwezigen opnieuw voor hun steun en deel misschien een laatste gedachte of wens. Dit kan een favoriet citaat zijn, een levensles die je van je geliefde hebt geleerd, of een hoop voor de toekomst.

Bij het schrijven van je speech, houd rekening met de volgende tips:

  • Schrijf zoals je spreekt. Dit helpt om de speech authentiek en persoonlijk te houden.
  • Oefen je speech. Dit zal je helpen om comfortabeler te zijn als je het voorleest.
  • Het is oké om emotioneel te worden. Dit is een moeilijke tijd, en het is normaal om te huilen.

Het schrijven van een uitvaartspeech is een eer, maar ook een uitdaging. Het vraagt om moed, empathie en authenticiteit. Maar met liefde en respect voor je geliefde, kun je een speech creëren die hun leven en invloed eer aandoet. Vergeet niet: dit is jouw kans om jouw liefde en bewondering voor hen te delen, en om anderen te helpen in hun rouwproces.

Extra info

Het regelen van een uitvaart, wat moet je weten?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Lijn Afscheidenverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *