Dit komt kijken bij een crematie

Als het gaat om de laatste rustplaats, is er tegenwoordig veel keuze. De traditionele begrafenis is nog steeds populair, maar de crematie wint snel aan populariteit. Maar waarom kiezen steeds meer mensen voor cremeren? In deze blog duiken we in de voordelen van cremeren en waarom het een uitstekende optie kan zijn voor jou of je dierbaren. Lees verder om erachter te komen!

Dit komt kijken bij een crematie

Wat zijn de voordelen van cremeren?

Milieuvriendelijk

Een van de grootste voordelen van cremeren is dat het milieuvriendelijker is dan begraven. Bij begraven is er vaak sprake van een grote hoeveelheid hout en andere materialen die worden gebruikt voor de kist en de begraafplaats zelf. Cremeren vereist minder grondstoffen en neemt minder ruimte in beslag. Bovendien komt er bij cremeren geen formaldehyde vrij in het milieu. Dit is een giftige stof, vaak gebruikt bij het balsemen van lichamen.

Kostenbesparing

Cremeren is doorgaans goedkoper dan een traditionele begrafenis. De kosten voor een crematie variëren, maar zijn over het algemeen lager dan die voor een begrafenis. Dit komt door de verminderde behoefte aan een graf, een grafsteen en onderhoudskosten. Daarnaast zijn er bij cremeren geen kosten voor het balsemen of de aanschaf van een dure kist.

Flexibiliteit

Een ander voordeel van cremeren is de flexibiliteit die het biedt. Bij een begrafenis is de locatie van het graf vaak definitief, terwijl de as van een overledene na een crematie op verschillende manieren kan bewaard of verspreid. Veel mensen kiezen ervoor om de as in een urn te bewaren, die vervolgens thuis te plaatsten of in een columbarium (een speciaal gebouw voor het bewaren van urnen). Anderen kiezen ervoor om de as te verstrooien op een betekenisvolle plaats, zoals een favoriete vakantiebestemming of een geliefd natuurgebied.

Persoonlijke expressie

Cremeren biedt ook de mogelijkheid tot meer persoonlijke expressie bij het herdenken van een overledene. Zo kunnen nabestaanden een unieke urn kiezen die de persoonlijkheid of interesses van de overledene weerspiegelt. Ook kan de as worden verwerkt in sieraden, kunstwerken of zelfs tatoeages, wat een blijvende herinnering aan de overledene creëert.

Minder tijdsdruk

Bij een begrafenis kan er aanzienlijke tijdsdruk zijn om snel te handelen, zodat het lichaam van de overledene niet te lang onbegraven blijft. Bij cremeren is er meer tijd om de uitvaart en eventuele herdenkingsdiensten te plannen, aangezien het lichaam na de crematie in een urn kan worden bewaard. Dit kan nabestaanden de ruimte geven om een passend eerbetoon te organiseren, zonder zich overhaast te voelen. Dit kan vooral nuttig zijn als familieleden of vrienden van ver moeten reizen om bij de uitvaart aanwezig te zijn.

Ruimtebesparing

Cremeren is een efficiëntere manier om met de eindige ruimte op aarde om te gaan. Aangezien begraafplaatsen steeds voller raken en land schaarser wordt, is cremeren een duurzamere optie. Met de groeiende wereldbevolking en de toenemende vraag naar land voor woningen en landbouw, kan het kiezen voor cremeren een bewuste keuze zijn om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Minder zorgen voor nabestaanden

Wanneer je kiest voor cremeren, hoef je je geen zorgen te maken over het onderhoud van een graf. Dit kan een geruststellende gedachte zijn voor zowel jou als je nabestaanden. Het onderhouden van een graf kan zowel tijdrovend als kostbaar zijn, en sommige mensen vinden het idee dat hun geliefden die verantwoordelijkheid dragen belastend. Door te kiezen voor cremeren, verminder je de zorgen voor je dierbaren na je overlijden.

Geen beperkingen door religie of overtuigingen

Hoewel sommige religies specifieke regels en richtlijnen hebben met betrekking tot begraven of cremeren, zijn er geen universele religieuze beperkingen die cremeren verbieden. Dit betekent dat cremeren een optie is voor mensen van verschillende geloofsovertuigingen en achtergronden.

Wat zijn de nadelen van cremeren?

Religieuze en culturele overwegingen

In sommige religies en culturen wordt cremeren niet geaccepteerd of zelfs verboden. Bijvoorbeeld, binnen de islamitische en joodse religies wordt traditioneel begraven als de enige toegestane methode voor het behandelen van een overledene beschouwd. Als je nauw verbonden bent met je religieuze of culturele overtuigingen, is het belangrijk om hun richtlijnen in overweging te nemen bij het kiezen tussen begraven en cremeren.

Onomkeerbaarheid

Eenmaal gecremeerd, kan het proces niet ongedaan worden gemaakt. Dit kan voor sommige mensen een nadeel zijn, vooral als er later twijfels ontstaan over de keuze voor cremeren. Bij begraven is het lichaam nog enigszins intact, en hoewel opgravingen zeldzaam en ingrijpend zijn, is het in bepaalde gevallen nog steeds een optie.

Milieubelasting

Hoewel cremeren over het algemeen als milieuvriendelijker wordt beschouwd dan begraven, zijn er nog steeds enkele milieu-impactfactoren waarmee rekening moet worden gehouden. Bij cremeren worden fossiele brandstoffen verbrand en komen er broeikasgassen vrij. Er zijn technologische vooruitgangen, zoals alkalische hydrolyse (ook bekend als ‘resomeren’), die een milieuvriendelijker alternatief voor cremeren kunnen bieden, maar deze zijn nog niet wijdverbreid beschikbaar.

Emotionele impact

Voor sommige mensen kan het idee van cremeren emotioneel moeilijk te accepteren zijn. Het gevoel dat hun geliefde is ‘verbrand’ kan voor sommige nabestaanden een bron van verdriet zijn. Een begrafenis met een fysieke laatste rustplaats kan troost bieden aan sommige familieleden en vrienden die behoefte hebben aan een plek om hun overleden dierbare te bezoeken en te herdenken.

Geen vaste herdenkingsplaats

Hoewel de flexibiliteit van cremeren voor sommige mensen een voordeel is, kan het voor anderen juist een nadeel zijn. Als de as van een overledene wordt verstrooid of verdeeld onder familieleden, is er mogelijk geen vaste locatie waar nabestaanden naartoe kunnen gaan om hun dierbare te herdenken. Dit kan voor sommige mensen het rouwproces bemoeilijken.

Zoals met elke belangrijke beslissing, is het belangrijk om alle aspecten van cremeren af te wegen tegen de alternatieven, zoals begraven. Hoewel cremeren voor velen een aantrekkelijke keuze is, is het essentieel om rekening te houden met de mogelijke nadelen om een weloverwogen beslissing te nemen die het beste past bij jou.

Extra info

Alternatieven voor het traditionele cremeren
Ter beschikking aan de wetenschap na overlijden
Wat zijn de mogelijkheden op gebied van urnen en assieraden?
Het regelen van een uitvaart, wat moet je weten?
Dit komt kijken bij een begrafenis

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Lijn Afscheidenverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *