Wat is er bij een opbaring mogelijk?

De laatste jaren zijn de mogelijkheden rondom een opbaring enorm toegenomen. Een opbaring is het moment waarop je een overledene op een respectvolle en waardige manier tentoonstelt om afscheid te nemen.

Wat is er bij een opbaring mogelijk?

Thuisopbaring: een intiem en persoonlijk afscheid

Een thuisopbaring is een opbaring in de vertrouwde omgeving van de overledene, meestal in de eigen woning. Dit kan een fijne optie zijn voor nabestaanden die graag in alle rust en privacy afscheid willen nemen. Er zijn verschillende manieren om een thuisopbaring te organiseren:

Op een bed
Dit is de meest traditionele manier van opbaren. De overledene ligt op het eigen bed, vaak met een koelplaat eronder om het lichaam te koelen.

In een kist
Hierbij wordt de overledene in een kist geplaatst, die op een speciale opbaarplank met een koelplaat eronder wordt gezet.

Op een opbaarplateau
Een plateau met een koelsysteem erin verwerkt, waarop de overledene ligt. Je kunt het plateau zelf aangekleden met persoonlijke spullen, zoals bloemen of foto’s.

Opbaring in een uitvaartcentrum: een professionele en sfeervolle omgeving

Wanneer je kiest voor een opbaring in een uitvaartcentrum, wordt de overledene in een speciaal daarvoor bestemde ruimte geplaatst. Deze ruimtes zijn vaak sfeervol ingericht en bieden voldoende privacy. Nabestaanden kunnen op afspraak langskomen om afscheid te nemen. Uitvaartcentra bieden vaak diverse mogelijkheden:

24-uurskamers
In een 24-uurskamer kunnen nabestaanden op elk gewenst moment langskomen om afscheid te nemen. Deze kamers zijn vaak huiselijk en sfeervol ingericht.

Afscheidsdiensten
Veel uitvaartcentra hebben een speciale ruimte voor afscheidsdiensten, waar nabestaanden samen kunnen komen om de overledene te herdenken en afscheid te nemen.

Catering
In uitvaartcentra is vaak catering beschikbaar, zodat je tijdens het afscheid nemen even kunt pauzeren met een kop koffie of thee en iets lekkers.

Opbaring in de natuur: een bijzondere en serene omgeving

Steeds meer mensen kiezen voor een opbaring in de natuur, bijvoorbeeld in een speciaal daarvoor bestemde natuurbegraafplaats. Dit is een mooie optie voor mensen die houden van de rust en schoonheid van de natuur. Hierbij wordt de overledene in een kist of op een baarplank geplaatst, vaak onder een afdak of in een speciale overkapping. Natuurlijke materialen zoals hout, steen en bloemen worden vaak gebruikt om de opbaringsplek aan te kleden. Deze optie is bijzonder geschikt voor een milieubewuste en serene uitvaart.

Multiculturele opbaring: Respect voor culturele tradities

Bij een multiculturele opbaring wordt rekening gehouden met de specifieke wensen en tradities van verschillende culturen. Uitvaartondernemers zijn steeds beter op de hoogte van de gebruiken en rituelen binnen diverse culturen, zoals bijvoorbeeld de Hindoestaanse, Islamitische, Joodse of Surinaamse gemeenschap. Zij kunnen hierdoor een opbaring organiseren die aansluit bij de wensen en tradities van de overledene en de nabestaanden.

Opbaring met thanatopraxie: een natuurlijke uitstraling

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die ervoor zorgt dat het lichaam van de overledene er langer natuurlijk uitziet. Dit kan fijn zijn voor nabestaanden die het belangrijk vinden dat hun dierbare er goed uitziet tijdens de opbaring. Thanatopraxie wordt steeds vaker toegepast in Nederland en kan bij zowel een thuisopbaring als een opbaring in een uitvaartcentrum of in de natuur worden toegepast.

Creatieve en persoonlijke opbaring: maak het afscheid uniek

Een opbaring kan ook op een creatieve en persoonlijke manier worden vormgegeven. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kleurrijke kisten, het decoreren van de opbaarplek met kunstwerken of het creëren van een fotocollage van mooie herinneringen. Een creatieve opbaring kan helpen bij het vormgeven van een uniek en persoonlijk afscheid dat past bij de overledene.

Sta open voor creatieve ideeën

Zoals je kunt zien, zijn er veel mogelijkheden bij een opbaring. Het is belangrijk om te kiezen voor een optie die past bij de wensen en voorkeuren van zowel de overledene als de nabestaanden. Neem de tijd om de verschillende opties te bespreken met de uitvaartondernemer en sta open voor creatieve ideeën om het afscheid zo bijzonder en persoonlijk mogelijk te maken.

Extra info

Het regelen van een uitvaart, wat moet je weten?
Dit komt kijken bij een begrafenis

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Lijn Afscheidenverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *