Laat me gaan, over euthanasie bij psychische aandoeningen

Het taboe rond euthanasie bij psychische aandoeningen is nog steeds sterk aanwezig. Hoewel er de laatste jaren vooruitgang is geboekt in het accepteren van euthanasie bij fysieke aandoeningen, blijft het onderwerp van psychische aandoeningen een uitdagend terrein om te betreden. Dit is voornamelijk te wijten aan de complexiteit van de situaties waarin patiënten met psychische aandoeningen zich bevinden. In onze blog “Euthanasie, een emotionele en moeilijke keuze” besteden we al aandacht aan dit onderwerp, omdat we het belangrijk vinden om de discussie hierover open te houden.

Laat me gaan, over euthanasie bij psychische aandoeningen

Moeilijk bespreekbaar

De acceptatie van euthanasie is de afgelopen jaren langzaam uit de taboesfeer gekropen, vooral wat betreft fysieke aandoeningen. Echter, als het gaat om euthanasie bij psychische aandoeningen blijft het onderwerp moeilijk bespreekbaar. Dit komt voornamelijk doordat patiënten met een psychische aandoening vaak lichamelijk gezond zijn en naar verwachting nog vele jaren te leven hebben.

Laat me gaan

Het boek “Laat me gaan” werpt een unieke blik op de worstelingen waarmee een psychiater geconfronteerd wordt bij euthanasieverzoeken in dergelijke gevallen. Het biedt een diepgaand inzicht in de afwegingen die artsen moeten maken en de twijfels die ze vaak hebben, zoals: doe ik het juiste?

Dit boek toont het verloop van een euthanasietraject en belicht alle aspecten die daarbij komen kijken. Daarnaast worden er dieper ingegaan op de overwegingen en bezwaren die spelen. Hoelang moet je de moed erin houden en waar liggen de grenzen? Is er geen risico op een toename van euthanasieaanvragen? Bovendien delen Oosterhoff en Vanmechelen indrukwekkende verhalen uit hun dagelijkse praktijk.

Laat me gaan | 9789493272477 | Menno Oosterhoff en Kit Vanmechelen | Uitgeverij Lucht
Verschijningsdatum: donderdag 7 september 2023

Dagboekfragmenten

Als intermezzo tussen de hoofdstukken zijn dagboekfragmenten van Esther Beukema opgenomen. Esther heeft sinds haar tienerjaren geworsteld met ernstige psychische problemen en heeft uiteindelijk gekozen voor euthanasie. Haar verhaal toont op aangrijpende wijze wat ondraaglijk lijden betekent. Haar ervaringen en strijd werpen een ander licht op de theoretische overwegingen rondom euthanasie.

“Laat me gaan” biedt inzicht, informatie, herkenning en troost aan mensen met psychische aandoeningen die overwegen om euthanasie te verzoeken, evenals aan hun naasten. Het boek is ook waardevol voor hulpverleners en andere geïnteresseerden.

Ruime ervaring

Menno Oosterhoff en Kit Vanmechelen zijn beiden psychiaters. Menno Oosterhoff heeft eerder boeken geschreven, waaronder “Vals alarm” over dwangstoornissen en “Ik zie anders niks aan je” over psychische aandoeningen en de hersenen. Beide auteurs hebben ruime ervaring met het behandelen van euthanasieverzoeken.

Esther Beukema leed aan een psychische stoornis en had een euthanasiewens. Inmiddels is zij overleden.

Extra info

Troost bij rouw: hoe verzacht je je verdriet
Euthanasie, een emotionele en moeilijke keuze
Rouwboeken: Troost en inzicht tijdens verlies

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Lijn Afscheidenverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *