Wat zijn de mogelijkheden op gebied van urnen en assieraden?

Korte periode na de crematie, kun je asbus ophalen bij het crematorium. En dan? Wil je het uitstrooien of liever bewaren? De kans is groot dat je daar nog niet over hebt nagedacht. Maar wat zijn de mogelijkheden om het as te bewaren? Wat zijn urnen en assieraden precies?

Wat zijn de mogelijkheden op gebied van urnen en assieraden?

Urnen zijn containers waarin de as van een overleden persoon kan worden bewaard. Ze kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen zoals keramiek, hout, glas, en metaal. Assieraden daarentegen zijn sieraden, vaak een ketting een ring. Ze bevatten een klein compartiment waarin een deel van de as van een dierbare kan worden bewaard. Het mooie van deze opties is dat ze beide een tastbare herinnering bieden aan een geliefde die is overleden.

Veel mogelijkheden

Er is een breed scala aan mogelijkheden als het gaat om urnen. Van traditionele urnen die in huis kunnen worden bewaard tot biologisch afbreekbare urnen die kunnen worden begraven of in water kunnen worden gegooid. Deze laatste optie zorgt ervoor dat de as van de overledene langzaam en natuurlijk weer in de aarde wordt opgenomen. Het is een mooie manier om het leven te vieren, met respect voor de natuur en de cyclus van het leven.

De boomurn

Een andere optie die de laatste jaren aan populariteit wint, is de boomurn. Dit is een biologisch afbreekbare urn die een zaadje of jonge boom bevat. Wanneer deze urn wordt begraven, zal het zaadje of de boom groeien en bloeien, ondersteund door de as van de overledene. Het is een prachtige manier om een levende, groeiende herinnering aan een geliefde te creëren.

Assieraden

Wat betreft assieraden, deze zijn net zo divers en uniek als de mensen die ze dragen. Van eenvoudige kettingen en ringen tot meer unieke ontwerpen zoals armbanden, oorbellen, en zelfs sleutelhangers. Het mooie van assieraden is dat ze je in staat stellen om een stukje van je geliefde bij je te dragen, waar je ook gaat. Ze zijn discreet, maar betekenisvol en bieden een constante herinnering aan de persoon die je hebt verloren.

In recente jaren zijn er ook meer gepersonaliseerde opties beschikbaar gekomen. Dit kan betekenen dat het sieraad is gegraveerd met de naam van de overledene, of het kan iets meer symbolisch zijn, zoals een sieraad in de vorm van hun geboortesteen of sterrenbeeld. Er zijn zelfs bedrijven die as kunnen verwerken in glas of keramiek, waardoor een uniek en mooi sieraad ontstaat.

Het verwerken van as in een tatoeage

Herdenkingstatoeages zijn niet nieuw, maar het idee van het vermengen van een kleine hoeveelheid as van een overledene met tatoeage-inkt is een relatief recente ontwikkeling. Het proces is vrij eenvoudig: de as wordt gesteriliseerd om eventuele bacteriën te doden en vervolgens vermalen tot een zeer fijn poeder. Dit poeder wordt dan gemengd met de tatoeage-inkt en gebruikt om de tatoeage te zetten.

Het resultaat is een zeer persoonlijke en betekenisvolle herdenking van een geliefde. Het kan een troostende gedachte zijn om een deel van hen letterlijk bij je te dragen, verweven in de afbeelding of woorden die je hebt gekozen om hen te herinneren.

Bereid je goed voor

Er zijn echter een paar dingen om in gedachten te houden bij het overwegen van deze optie. Ten eerste, niet elke tatoeëerder zal bereid of in staat zijn om dit soort tatoeages te zetten. Het is belangrijk om van tevoren je onderzoek te doen en een professional te vinden die ervaring heeft met dit soort werk.

Ten tweede, hoewel er tot nu toe geen bekende gezondheidsrisico’s zijn verbonden aan het gebruik van as in tatoeages, is het nog steeds een relatief nieuw proces en is het mogelijk dat er op lange termijneffecten kunnen zijn die nog niet bekend zijn.

Een tatoeage is permanent, dus het is essentieel om er zeker van te zijn dat dit de juiste keuze voor jou is. Neem de tijd om na te denken over het ontwerp, de plaatsing en de betekenis achter de tatoeage voordat je de definitieve beslissing neemt.

Extra info

Dit komt kijken bij een crematie
Het regelen van een uitvaart, wat moet je weten?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Lijn Afscheidenverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *