Muziek tijdens een uitvaart: Troost, herinnering en heling

Zoals de zon op een grijze dag door de wolken breekt, kan muziek een lichtpunt zijn in de duisternis van het rouwproces. Het biedt niet alleen troost, maar ook een manier om de herinnering aan onze dierbaren levend te houden. Waar woorden van troost zwijgen, kan muziek vaak verder gaan. Het kan belangrijke emoties losmaken en verdriet een uitweg geven.

Muziek tijdens een uitvaart: Troost, herinnering en heling

De troost van muziek

Het is algemeen bekend dat muziek emoties kan opwekken. Het kan ons aan het lachen maken, aan het huilen, en het kan ons zelfs helpen bij het verwerken van verlies. Het kan een brug zijn tussen het verdrietige nu en de gelukkige herinneringen van toen. Het is deze empathische kracht die muziek zo essentieel maakt tijdens een uitvaart. In het midden van de rouw biedt het een houvast, een manier om emoties uit te drukken die anders moeilijk onder woorden te brengen zijn.

Het kiezen van de juiste muziek

Hoe kies je dan de juiste muziek voor een uitvaart? Het belangrijkste is om nummers te selecteren die de overledene en hun leven eert. Denk aan hun favoriete liedjes of artiesten, muziek die belangrijke momenten in hun leven markeerde, of die hun persoonlijkheid of geest weerspiegelt.

Er is geen vastgestelde regel voor hoeveel nummers er tijdens een uitvaart gespeeld mogen worden, maar gemiddeld worden er drie tot vijf gekozen. Dit geeft genoeg ruimte om verschillende aspecten van het leven en karakter van de overledene te belichten.

Live of CD?

De keuze tussen live muziek of een opname is een persoonlijke. Live muziek kan een extra emotionele dimensie toevoegen, maar is vaak duurder en kan logistiek complexer zijn. Een opname daarentegen biedt flexibiliteit en garandeert dat het nummer precies zo wordt gespeeld als de overledene het zou hebben gewild.

Top 10 afscheidsmuziek voor volwassenen

Op basis van recent onderzoek zijn hier de top 10 meest gedraaide nummers bij uitvaarten van volwassenen:

 1. ‘Afscheid nemen bestaat niet’ – Marco Borsato
 2. ‘Mag ik dan bij jou’ – Claudia de Breij
 3. ‘Time to say goodbye’ – Andrea Bocelli & Sarah Brightman
 4. ‘Ave Maria’ – Diverse artiesten
 5. ‘De steen’ – Paul de Leeuw
 6. ‘Het dorp’ – Wim Sonneveld
 7. ‘Papa’ – Stef Bos
 8. ‘My way’ – Frank Sinatra
 9. ‘Imagine’ – John Lennon
 10. ‘Wish you were here’ – Pink Floyd

Top 10 afscheidsmuziek voor kinderen

 1. ‘Kleine jongen’ – André Hazes
 2. ‘Vlinder’ – Marco Borsato
 3. ‘Mag ik dan bij jou’ – Claudia de Breij
 4. ‘Engel van mijn hart’ – K3
 5. ‘Tears in heaven’ – Eric Clapton
 6. ‘Voor altijd jong’ – Kinderen voor Kinderen
 7. ‘Kon ik maar even bij je zijn’ – Gordon
 8. ‘Mijn meisje’ – Simone Kleinsma
 9. ‘Twinkel twinkel kleine ster’ – Traditioneel
 10. ‘Toch hoor jij er altijd bij’ – Paul de Leeuw

Muziek en het rouwproces

Naast de belangrijke rol van muziek tijdens de uitvaart, speelt muziek ook een belangrijke rol in het rouwproces na de uitvaart. Het biedt een manier om verbonden te blijven met de overledene en kan helpen bij het verwerken van het verlies. Door naar de muziek te luisteren die tijdens de uitvaart werd gespeeld, kunnen we ons troosten met de herinneringen aan onze geliefde en de gedeelde momenten die we hadden.

Muziek kan ook een veilige ruimte bieden om onze gevoelens te verkennen en uit te drukken. Het kan ons toelaten om te huilen, om te lachen, en uiteindelijk, om te helen.
Bij elke noot, bij elk lied, vinden we troost, herinnering en heling. En in die muziek vinden we een manier om verder te gaan, met de melodie van onze geliefden altijd in ons hart.

Extra info

Het regelen van een uitvaart, wat moet je weten?
Eerste troostlied voor kinderen die broertje of zusje zijn verloren 

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Lijn Afscheidenverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *