Kisten en manden, waar kies je voor?

Het regelen van een uitvaart kan een van de moeilijkste taken zijn waarmee we in het leven te maken krijgen. Of het nu voor een geliefde is of vooruitdenken aan onze eigen sterfelijkheid, de keuzes kunnen overweldigend zijn. Een van de meest fundamentele beslissingen is de keuze tussen verschillende uitvaartproducten zoals kisten, mandjes en lijkwades. In deze blog zullen we deze opties bespreken, en proberen wat licht te werpen op dit moeilijke maar belangrijke onderwerp.

Kisten en manden, waar kies je voor?

De kist

Laten we beginnen met de meest traditionele keuze: de kist. Kisten zijn er in allerlei vormen, maten en materialen. Van eenvoudig grenen tot luxe mahonie, er is een breed scala om uit te kiezen om de persoonlijkheid en smaak van de overledene te weerspiegelen. Kisten zijn ook een populaire keuze omdat ze zowel bij begrafenissen als bij crematies kunnen worden gebruikt. Zorg er wel voor dat als je voor een crematie kiest, de kist gemaakt is van materialen die geschikt zijn voor verbranding.

De uitvaartmand

Een alternatieve keuze, die de laatste jaren aan populariteit wint, is de uitvaartmand. Deze zijn vaak gemaakt van natuurlijke, biologisch afbreekbare materialen zoals wilgentenen of bamboe. Manden kunnen een warme, persoonlijke en milieuvriendelijke keuze zijn. Ze zijn bijzonder populair voor de uitvaart van baby’s en kleine kinderen, vanwege hun zachte, knusse uitstraling. Net als kisten zijn manden ook geschikt voor zowel begrafenissen als crematies.

Lijkwade

Dan hebben we nog de optie van de lijkwade. Een lijkwade is een doek waarin het lichaam van de overledene wordt gewikkeld. Deze eeuwenoude traditie wint opnieuw aan populariteit als een eenvoudige en natuurlijke keuze. Lijkwades kunnen ook worden gebruikt bij zowel begrafenissen als crematies. Het is echter belangrijk op te merken dat als je kiest voor een crematie, de lijkwade moet worden gecombineerd met een geschikt brandbaar opbaarplateau.

(Duurzame) Alternatieven

Maar wat is er nog meer mogelijk? In onze voortdurende zoektocht naar duurzamere en persoonlijkere uitvaartopties, komen er steeds meer alternatieven op de markt. Zo zijn er bijvoorbeeld kartonnen kisten, die zowel milieuvriendelijk als budgetvriendelijk zijn. Of wat dacht je van een uitvaartcocon, gemaakt van 100% biologisch afbreekbare materialen? Deze opties kunnen bijdragen aan een ‘groene’ uitvaart, een trend die steeds meer aan populariteit wint.

Natuurbegraafplaats

Nog een opmerkelijke optie die beschikbaar is, is de mogelijkheid om begraven te worden in een natuurbegraafplaats. In plaats van een traditionele kist of mand, zou je kunnen kiezen voor een biologisch afbreekbare shroud of cocon, die opgaat in de natuur en bijdraagt aan de groei van nieuwe planten en bomen. Het is een manier om terug te geven aan de aarde, een laatste daad van natuurbehoud.

Wensen van de overledene

Bij het kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met de wensen van de overledene, evenals met de gevoelens van degenen die rouwen. Denk aan de persoonlijkheid en waarden van de overledene. Was hij of zij milieubewust? Dan is een biologisch afbreekbare optie misschien passend. Was comfort en geborgenheid belangrijk voor hen? Dan kan een zachte uitvaartmand een mooie keuze zijn.

Het is ook essentieel om rekening te houden met de praktische aspecten. Elke begraafplaats of crematorium heeft zijn eigen regels en voorschriften, dus het is belangrijk om dit te controleren voordat je een definitieve beslissing neemt. Sommige locaties kunnen bijvoorbeeld beperkingen hebben op het soort materialen dat kan worden gebruikt, of extra vereisten hebben voor het gebruik van een lijkwade.

Extra info

Het regelen van een uitvaart, wat moet je weten?
Dit komt kijken bij een crematie

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Lijn Afscheidenverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *