Uitvaart symbolen en hun betekenis

Voordat we in de details treden, laten we eerst even duidelijk maken wat uitvaart symbolen precies zijn. Het zijn tekens of objecten die een diepere betekenis hebben en vaak gebruikt worden tijdens een uitvaart of begrafenis om een bepaalde boodschap of gevoel over te brengen. Ze kunnen cultureel bepaald zijn, of een persoonlijke betekenis hebben voor de overledene of nabestaanden.

Uitvaart symbolen en hun betekenis

Krachtig en sterk

Symbolen kunnen versterkend werken, zelfs houvast geven. Je kunt er iets mee vertellen over de overledene of over zijn/haar leven. Symbolen zijn krachtig en sterk. Bij het verlies van een geliefde kan de wereld om je heen ineens heel abstract en ongrijpbaar aanvoelen. Symbolen dienen in dit geval als tastbare ankerpunten. Ze maken het mogelijk om de liefde en herinneringen aan de overledene op een concrete manier uit te drukken. Dit kan houvast geven in een periode waarin veel dingen onzeker zijn.

Symbolen zijn vaak universeel en kunnen daarom dienen als een gemeenschappelijke taal in tijden van verlies. Wanneer woorden tekortschieten, zorgen universele symbolen als een kruis, een hart, of een duif voor een gezamenlijke rouwervaring. Ze maken het mogelijk om als gemeenschap of familie te delen in het verdriet en bieden zo een vorm van collectieve troost.

Voor degenen die geloven in een leven na de dood of andere spirituele concepten, kunnen symbolen een brug vormen tussen het aardse en het ‘hiernamaals’. Symbolen als het kruis of de eeuwige knoop bieden hoop en maken het voorstelbaar dat de overledene op een betere plek is. Dit kan troostend werken en bijdragen aan de rouwverwerking.

Het kruis

Laten we beginnen met een klassieker: het kruis. Als je ooit een christelijke uitvaart hebt bijgewoond, is de kans groot dat je dit symbool hebt gezien. Het kruis staat voor het geloof in Jezus Christus en zijn opoffering. Het wordt vaak geplaatst op de doodskist of bij het graf en dient als een teken van hoop op een leven na de dood.

De eeuwige knoop

De eeuwige knoop is een symbool dat je vooral ziet bij boeddhistische en hindoeïstische uitvaarten. Het staat voor de cyclische aard van het leven, dood en wedergeboorte. De knoop heeft geen begin en geen einde, wat duidt op de eeuwigheid en het oneindige. Een prachtig symbool als je het mij vraagt.

De duif

De duif is een wereldwijd erkend symbool van vrede en liefde. Bij uitvaarten staat het loslaten van een duif vaak voor de bevrijding van de ziel van de overledene, en de wens voor vrede en rust in het hiernamaals. Het is een emotioneel moment dat veel mensen bijblijft.

Bloemen en hun betekenis

Bloemen zijn een groot onderdeel van veel uitvaarten. Maar wist je dat verschillende bloemen verschillende betekenissen hebben? Rozen staan bijvoorbeeld vaak voor liefde en respect, terwijl lelies een symbool van zuiverheid en vernieuwing zijn. Zonnebloemen, met hun felgele kleur, staan voor positiviteit en het vieren van het leven.

Persoonlijke symbolen

Naast traditionele symbolen kiezen sommige families voor persoonlijke tekens die iets zeggen over de overledene. Dit kan iets simpels zijn als een lievelingsboek, of iets specifieks als een bepaald muziekinstrument. Deze symbolen maken de uitvaart uniek en persoonlijk.

Wat zijn specifieke uitvaartsymbolen in het buitenland?

Laten we eens een reis maken rond de wereld en enkele specifieke uitvaartsymbolen in verschillende landen verkennen.

Japan – Kranen

In Japan zijn origami kranen een populair symbool bij uitvaarten. Ze worden gezien als een symbool van een lang leven en geluk. Familieleden vouwen vaak duizend papieren kranen om hun liefde en respect voor de overledene te tonen.

Mexico – Dag van de doden (Día de los Muertos)

Dit is een feestelijke en kleurrijke traditie om geliefden te herdenken die zijn overleden. Typische symbolen zijn sugar skulls (gekleurde suikerschedels), marigold bloemen en kaarsen, die allemaal dienen om de geesten van de overledenen te eren en te verwelkomen.

India – de brandende lamp

Tijdens hindoe-uitvaarten wordt vaak een brandende lamp bij het hoofd van de overledene geplaatst, wat het licht van kennis symboliseert en de duisternis van onwetendheid weghaalt.

Ghana – themakisten

In sommige delen van Ghana worden overledenen begraven in unieke, handgemaakte kisten die iets representeren uit hun leven of hun beroep, zoals een auto, een vis of een camera.

Zuid-Korea – Beads van as

In Zuid-Korea is het een groeiende trend om de as van overledenen om te zetten in kleurrijke kralen. Deze kralen worden dan in huis tentoongesteld als decoratieve herinneringen aan geliefden.

Rusland – wake en pancakes (Blini)

Naast een wake die meerdere dagen kan duren, wordt het einde van een begrafenis in Rusland vaak gemarkeerd met een maaltijd die pancakes (blini) bevat, wat een symbool is van de zon en de cyclus van het leven.

Maori in Nieuw-Zeeland – Hongi

De hongi is de traditionele Maori-begroeting waarbij men neuzen en voorhoofden samenbrengt. Dit wordt gedaan tijdens uitvaarten om rouwenden te verbinden en de ziel van de overledene te eren.

Mongolië en Tibet – hemelbegrafenis

In plaats van een traditionele begrafenis, bieden sommige Tibetaanse en Mongoolse culturen hun overledenen aan de vogels aan. Dit staat bekend als een ‘hemelbegrafenis’ en is gebaseerd op het idee om terug te geven aan de aarde en de natuur.

Bali, Indonesië – stierencrematie

Op Bali worden uitgebreide crematies gehouden, waarbij een stierenbeeld, gemaakt van papier en bamboe, wordt verbrand. De stier symboliseert de overgang van het leven naar het hiernamaals.

Joods – Het scheuren van kleding (Kriah)

Bij Joodse begrafenissen scheuren de naaste familieleden hun kleding als een teken van rouw en verlies. Het toont een fysieke manifestatie van hun verdriet.

Extra info

Hemelstijgers: Een prachtig symbool tijdens een uitvaart
Het regelen van een uitvaart, wat moet je weten?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Lijn Afscheidenverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *