Troost bij rouw: hoe verzacht je je verdriet

Vandaag gaan we het boek bespreken ‘Troost bij rouw‘. Het boek zal op 5 september 2023 bij uitgeverij Noordboek verschijnen, dus nog even geduld. Boeken over rouw en verdrietbeperking kunnen een onmisbare bron van troost en inzicht zijn voor mensen die een verlies ervaren. Ze bieden niet alleen praktische handvatten voor het navigeren door de complexe emoties en uitdagingen die gepaard gaan met rouw. Ze geven ook een gevoel van herkenning en begrip.

Troost bij rouw: hoe verzacht je je verdriet

Troost bij rouw | Pseudo-Cicero | Noordboek | 9789464710953 | 112 pagina’s
Verschijnt 5 september bij Noordboek

Verdriet en verwarring

Deze boeken kunnen het isolement doorbreken dat vaak optreedt tijdens het rouwproces door te laten zien dat men niet alleen is in zijn of haar gevoelens van verdriet en verwarring. Bovendien bieden ze methoden en technieken om verdriet te beheersen en een pad te vinden naar acceptatie en, uiteindelijk, genezing. Of het nu gaat om zelfhulpboeken, memoirs, of wetenschappelijke teksten, deze werken kunnen een veilige ruimte bieden om het rouwproces te verkennen en te begrijpen, wat cruciaal is voor emotioneel welzijn.

Troost bij rouw

In 45 v.Chr. wordt Cicero, de beroemde Romeinse orator en politicus, geconfronteerd met een hartverscheurend verlies: het overlijden van zijn 32-jarige dochter Tullia. Overmand door verdriet zoekt hij naar een manier om zijn pijn te verzachten. Hij schrijft een zelfhulpmanuscript vol stoïcijnse wijsheden dat hem helpt het leven weer op te pakken. Zijn centrale boodschap? De dood is een onvermijdelijk onderdeel van het menselijk bestaan en anderen die hetzelfde lot hebben ondergaan, vonden ook een weg naar herstel dankzij veerkracht en doorzettingsvermogen.

Gereconstrueerde versie

Het originele werk, Cicero’s “Consolatio,” ging helaas verloren in de loop van de geschiedenis. Echter, tijdens de Renaissance werd een gereconstrueerde versie samengesteld op basis van enkele bewaard gebleven fragmenten en Cicero’s eigen commentaren. Dit boek biedt deze gereconstrueerde tekst, meesterlijk vertaald in het Nederlands door Jan Bloemendal, die ook een informatieve inleiding toevoegt.

Troost bij rouw | Pseudo-Cicero | Noordboek | 9789464710953 | 112 pagina’s
Verschijnt 5 september bij Noordboek

Extra info

Laat me gaan, over euthanasie bij psychische aandoeningen
Rouwboeken: Troost en inzicht tijdens verlies

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Lijn Afscheidenverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *