De rol van dieren in het rouwproces: troostrijke snuitjes

Er is een reden waarom men zegt dat dieren onze beste vrienden zijn. Ze bieden ons niet alleen gezelschap en onvoorwaardelijke liefde, maar kunnen ook een essentiële rol spelen tijdens onze donkerste dagen. Met name tijdens het rouwproces. Ooit een kat gehad die spinnend op je schoot komt zitten terwijl je huilt? Of een hond die je troostend aanstaart en zijn hoofd op je schoot legt na een slechte dag? Dan weet je precies waar ik het over heb.

De troostrijke pootjes en snuitjes: de rol van dieren in het rouwproces

Onvoorwaardelijke liefde en steun

De dood is onvermijdelijk, maar het rouwen dat daarbij komt kijken, is voor iedereen anders. Terwijl sommigen troost vinden in gesprekken, zullen anderen zich isoleren. Dieren, vooral huisdieren, voelen dit aan. Ze bieden een constante, niet-oordelende aanwezigheid die heel waardevol kan zijn.

Het breken van isolatie

Na een verlies trekken veel mensen zich terug. Maar wie een huisdier heeft, moet blijven zorgen: de hond moet uit, de kat wil eten, de vis moet gevoerd. Deze routine en de noodzaak om voor een levend wezen te zorgen, kan iemand helpen om verbonden te blijven met de buitenwereld.

Fysieke aanwezigheid

Het gevoel van een zachte vacht, de warmte van een dier op schoot of zelfs gewoon het geluid van getrippel in huis kan enorm troostend zijn. Deze fysieke aanwezigheid vult de leegte die men vaak voelt bij verlies en biedt een tastbaar wezen om lief te hebben.

Een luisterend oor (of snuitje)

Praten met dieren kan therapeutisch zijn. Ze luisteren zonder te oordelen en zonder advies te geven. Ze zijn er gewoon. Voor veel mensen is dit een veilige manier om hun gevoelens te uiten en het rouwproces te verwerken.

Structuur en routine

Rouwen kan chaotisch zijn. De dagen worden nachten en vice versa. Huisdieren eisen echter routine: etenstijd, wandeltijd, speeltijd. Deze structuur kan helpen om een gevoel van normaliteit te behouden.

De wetenschap achter dieren en rouw

Het is niet alleen maar een ‘gevoel’; er zit daadwerkelijk wetenschap achter de troost die dieren bieden. Aanrakingen, zoals aaien, kunnen de productie van oxytocine, het ‘knuffelhormoon’, stimuleren. Dit hormoon heeft een kalmerend effect en vermindert stress en angst.

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat het hebben van een huisdier de bloeddruk kan verlagen, wat met name gunstig is in stressvolle tijden zoals tijdens het rouwproces.

Hoe kun je deze band cultiveren?

Misschien overweeg je na een verlies een huisdier te nemen, of wil je de band met je huidige huisdier versterken. Hier zijn enkele tips:

Kies het juiste dier voor jou
Niet elk huisdier past bij iedereen. Doe onderzoek, bezoek asielcentra en overweeg wat bij jouw levensstijl past.

Tijd en geduld
Net als met mensenrelaties, vraagt een band met een dier tijd en geduld.

Activiteiten samen
Wandelen, spelen, trainen; het zijn allemaal activiteiten die de band versterken.

Dieren begrijpen misschien niet het concept van dood en verlies zoals wij dat doen, maar ze voelen wel aan wanneer hun baasje verdrietig is en bieden op hun eigen manier steun. In een wereld die soms eenzaam en verwarrend kan zijn, is de onvoorwaardelijke liefde van een dier een baken van licht en hoop.

Als je een huisdier hebt, omhels het dan een beetje strakker vandaag. En als je dat niet doet, overweeg dan eens om wat tijd door te brengen in een lokaal asiel. Wie weet welke troostende snuit je daar tegenkomt.

Extra info

Rouwverwerking voor verschillende culturen
Het leven vieren van een overleden dierbare: Het glas heffen op de mooie momenten
Condoleren: Verschillende manieren om medeleven te betuigen

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Lijn Afscheidenverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *