Alternatieven voor het traditionele cremeren

Op dit moment zijn in Nederland alleen traditionele begrafenissen en crematies toegestaan. Toch bestaan er ook alternatieven op het traditionele cremeren. Het Nederlandse parlement heeft in 2020 een initiatiefwet aangenomen die alkalische hydrolyse en cryomeren mogelijk zou kunnen maken. De regels en voorschriften hiervoor moeten echter nog worden vastgesteld. Wie weet, komen er op termijn meer mogelijkheden bij. Wellicht één van deze alternatieven.

Alternatieven voor het traditionele cremeren

Watercrematie

Watercrematie, ook bekend als alkalische hydrolyse of resomatie, is een proces waarbij het lichaam in een warme, alkalische oplossing wordt geplaatst. Dit versnelt het natuurlijke afbraakproces dat optreedt na de dood. Het resultaat is een vloeistof en een wit poeder, vergelijkbaar met wat er overblijft na een traditionele crematie. Het grote voordeel van watercrematie is dat het milieuvriendelijker is dan de traditionele methoden: het verbruikt minder energie en stoot geen schadelijke stoffen uit.

Op dit moment is het niet toegestaan om in Nederland een overledene te resomeren. Bij de Tweede Kamer is inmiddels een voorstel gedaan om de wet op de lijkbezorging aan te passen zodat dit wel mogelijk wordt.

Natuurlijke lijkbalseming

Natuurlijke lijkbalseming gaat nog een stap verder op het pad van milieuvriendelijkheid. In plaats van chemicaliën te gebruiken om het lichaam te bewaren, wordt het lichaam op een natuurlijke manier behandeld. Dat betekent dat er geen schadelijke stoffen in de grond of in de lucht terechtkomen. Natuurlijke lijkbalseming wordt steeds vaker gecombineerd met een ‘groene’ begrafenis, waarbij het lichaam wordt begraven in een biologisch afbreekbare kist of lijkwade.

Lijkbalseming is in Nederland in beginsel verboden. Ze wordt alleen toegepast in mortuarium Schiphol voor lichamen die naar het buitenland worden vervoerd voor de uitvaartceremonie.

Lijken composteren

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ja, je kunt een lichaam ook composteren. Dit is een gloednieuwe methode die menselijke compostering of recompositie wordt genoemd. Het lichaam wordt geplaatst in een compostvat met houtsnippers, alfalfa en stro. Na enkele weken wordt het lichaam omgezet in een vruchtbare compost die kan worden gebruikt om planten en bomen te laten groeien. Het is een manier om na de dood nieuw leven te creëren en bij te dragen aan de natuur.

Op dit moment is het niet toegestaan om in Nederland een overledene te composteren. Bij de Tweede Kamer is inmiddels een voorstel gedaan om de wet op de lijkbezorging aan te passen zodat dit wel mogelijk wordt.

Cryomeren

Cryomeren, of vriesdrogen, is een andere methode die nog in opkomst is. Het proces begint met het invriezen van het lichaam, waarna het in een vacuümkamer wordt geplaatst. Het lichaam wordt dan blootgesteld aan hoge trillingen die het bevroren weefsel afbreken. De resterende poederachtige substantie wordt vervolgens begraven en kan binnen een jaar volledig afbreken. Dit is een minder belastend proces voor het milieu dan traditionele crematie of begrafenis.

Op dit moment is het niet toegestaan om in Nederland een overledene te cryomeren. Bij de Tweede Kamer is inmiddels een voorstel gedaan om de wet op de lijkbezorging aan te passen zodat dit wel mogelijk wordt.

Waarom zou je alternatieven willen op het traditionele cremeren?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kiezen voor een alternatief op traditioneel cremeren. Hier zijn een paar redenen:

Milieuoverwegingen
Traditioneel cremeren verbruikt veel energie en stoot schadelijke stoffen uit, zoals kwik van tandvullingen. Alternatieve methoden zoals watercrematie of cryomeren zijn vaak milieuvriendelijker, met minder energieverbruik en minder uitstoot van schadelijke stoffen. Lijken composteren is zelfs een methode om het lichaam op een natuurlijke manier terug te geven aan de aarde.

Persoonlijke of spirituele overtuigingen
Sommige mensen kiezen voor een alternatieve op het cremeren vanwege hun persoonlijke overtuigingen of spirituele waarden. Bijvoorbeeld, het idee van ’terug naar de natuur’ gaan door composteren kan aanspreken voor degenen die een sterke verbinding met de natuur hebben.

Wens voor een uniek afscheid
Sommige mensen zoeken naar alternatieven voor de traditionele uitvaartmethoden om hun individualiteit en unieke persoonlijkheid te weerspiegelen. Ze willen misschien een manier van afscheid nemen die niet alleen betekenisvol is voor hen, maar ook een blijvende impact heeft op de wereld of hun geliefden.

Nieuwe technologie en mogelijkheden
Met de voortgang van de wetenschap en technologie komen er nieuwe mogelijkheden voor hoe we met de dood omgaan. Sommigen zijn misschien geïntrigeerd door deze nieuwe methoden en zien ze als een manier om deel uit te maken van de toekomst van uitvaarten.

Het nieuwe vaarwel

Het is belangrijk te weten dat deze alternatieve, duurzame varianten op het traditionele cremeren in Nederland nog niet mogelijk zijn. Maar met de toenemende aandacht voor milieubewustzijn, verwachten we dat meer en meer landen deze alternatieve methoden zullen omarmen. Want het leven eindigt dan wel met de dood, maar dat betekent niet dat we niet kunnen kiezen hoe we onze laatste reis maken. En wie weet, misschien kiezen we er wel voor om ons lichaam te laten veranderen in een bloeiende boom, of onze as uit te strooien in de oceaan.

Extra info

Dit komt kijken bij een crematie
Een duurzame uitvaart, wat zijn de mogelijkheden?
Moderne manieren om afscheid te nemen: De meest populaire uitvaarttrends
Wat zijn de verplichtingen na een overlijden?
Het regelen van een uitvaart, wat moet je weten?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Lijn Afscheidenverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *