Afbreken van een zwangerschap, een moeilijke keuze

Het afbreken van een zwangerschap kan een behoorlijk emotioneel besluit zijn. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het kindje niet kan komen. Emotionele redenen maar misschien ook omdat je al weet dat je kindje ziek is, of zwaar gehandicapt. Wat de reden ook is, weet at je niet alleen staat in je keuze. En ja, je mag je zeker heel verdrietig voelen, ook als je bewust gekozen heb t voor het afbreken van de zwangerschap.

Afbreken van een zwangerschap, een moeilijke keuze

Abortus en de wet

Laten we beginnen met de feiten. In Nederland is abortus wettelijk toegestaan tot 24 weken zwangerschap, een termijn die verder strekt dan in veel andere landen. Dat gezegd hebbende, de meeste abortusklinieken voeren de procedure uit tot 22 weken. Buiten deze grenzen is abortus alleen toegestaan als er sprake is van ernstige gezondheidsrisico’s voor de moeder of het kind.

Wet afbreking zwangerschap (Waz)

De Wet afbreking zwangerschap (Waz) regelt deze zaken. Deze wet legde tot voor kort ook vast dat er een bedenktijd van vijf dagen moet zitten tussen het eerste gesprek bij een arts of kliniek en de daadwerkelijke abortus. Deze bedenktijd was er om te zorgen dat je een weloverwogen beslissing kon nemen. Het is immers een zware beslissing en het is belangrijk dat je alle tijd krijgt om het te overdenken en te bespreken met mensen die je vertrouwt.

Sinds 1 januari 2023 geldt echter een flexibele bedenktijd bij abortus. De arts en de vrouw stellen, met in achtneming van de eisen met betrekking tot hulpverlening en besluitvorming, in gezamenlijk overleg een termijn vast die voorafgaat aan de afbreking van de zwangerschap.

Emotionele impact

Maar wat komt er nog meer bij kijken? Abortus is niet alleen een fysieke procedure, het heeft ook een enorme emotionele impact. Het is een persoonlijke beslissing, vaak genomen na veel nadenken, discussies en slapeloze nachten. Het kan gevoelens van verlies, verdriet, schuld en schaamte met zich meebrengen, maar ook gevoelens van opluchting en zekerheid. Elk gevoel is geldig en het is belangrijk om deze gevoelens te erkennen en erover te praten.

Het is normaal om een scala aan emoties te ervaren. Het is tenslotte een grote levensbeslissing. Wat je ook voelt, het is jouw gevoel en het is oké. Het is belangrijk om je te herinneren dat er geen ‘juiste’ manier is om te voelen na een abortus. Ieder mens is uniek en elke ervaring is persoonlijk.

Professionele hulp

Praat erover met mensen die je vertrouwt. Zoek professionele hulp als je het gevoel hebt dat je het nodig hebt. Er zijn veel organisaties en professionals die je kunnen helpen om door deze moeilijke tijd heen te komen. Denk aan psychologen, therapeuten, counselors en vertrouwde gezondheidsprofessionals.

Begrijp dat het oké is om hulp te vragen. Het is oké om te rouwen. Het is oké om je opgelucht te voelen. Het is oké om niet te weten hoe je je voelt. Wat je ook voelt, het is oké en je bent niet alleen.

Steungroepen

Het is ook belangrijk om te weten dat er ondersteuning is voor degenen die een abortus overwegen. Of je nu iemand bent die een abortus heeft ondergaan, een partner, een vriend, een ouder of een andere betrokkene, er zijn bronnen en steungroepen beschikbaar.

De procedure

Wat betreft de daadwerkelijke procedure, er zijn verschillende methoden van abortus afhankelijk van hoe lang de zwangerschap al gaande is. Dit kan variëren van medicatie-abortus (waarbij pillen worden gebruikt om de zwangerschap te beëindigen) tot verschillende chirurgische procedures. Welke methode ook wordt gekozen, het is een veilige en legale procedure die wordt uitgevoerd door gekwalificeerde medische professionals.

Voordat je een definitieve beslissing neemt, is het belangrijk om je te laten informeren door een arts of een andere gezondheidsprofessional. Zij kunnen je informatie geven over de procedure, mogelijke risico’s en bijwerkingen en wat je kunt verwachten na de procedure.

Luister vooral naar jezelf

Bij het nemen van zo’n beslissing is het essentieel om te luisteren naar je eigen gevoelens en behoeften. Dit is jouw lichaam, jouw leven en jouw beslissing. Vertrouw op jezelf en weet dat, wat je ook kiest, er ondersteuning en hulp voor je is.

Het is oké om het moeilijk te vinden. Het is oké om je verward te voelen, het is oké om bang te zijn en het is oké om hulp te vragen. Wat je ook doormaakt, je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn mensen en organisaties die klaar staan om je te helpen en te ondersteunen, en ik hoop dat dit blog je enige richting en troost heeft kunnen bieden.

Je bent niet alleen.

Extra info

Spijt van abortus, hoe verwerk je dit verdriet?
Omgaan met het verlies van een doodgeboren kindje
Het verwerken van verlies: Een reis door de fases van rouw en verdriet
Wat is een regenboogbaby?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

Lijn Afscheidenverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *