Het overlijden van een dierbare is altijd een moeilijke tijd. Naast het verdriet is er de realiteit dat een uitvaart vaak duizenden euro’s kost. Maar wat doe je als er niet genoeg spaargeld is en in het verleden ook geen begrafenispolis is afgesloten. Geld inzamelen voor de uitvaart kan dan een mogelijke oplossing zijn. Dat ligt misschien gevoelig en bezwaard, maar met de juiste aanpak kan het veel druk verlichten. Daarbij wordt dit steeds vaker gedaan, dus je staat hierin zeker niet alleen. En… wanneer de nood het hoogst is, is de redding wellicht nabij.
Crowdfunding: een moderne oplossing
De populariteit van crowdfunding is de afgelopen jaren enorm gestegen. En dat geldt ook voor uitvaarten. Websites als GoFundMe, Kickstarter en JustGiving hebben specifieke pagina’s voor het inzamelen van geld voor uitvaarten. Hier kun je een persoonlijk verhaal delen, foto’s plaatsen en updates verstrekken aan degenen die hebben gedoneerd. Crowdfunding is een transparante manier om hulp te vragen, en mensen vinden vaak comfort in het kunnen bijdragen, hoe klein het bedrag ook is.
Uitvaartverzekering: een lange termijn plan
Een uitvaartverzekering is een andere optie om de kosten van een uitvaart te dekken. Deze polissen kunnen worden aangepast aan verschillende budgetten en wensen. Ze zorgen ervoor dat de uitvaartkosten gedekt zijn wanneer de tijd komt. Het is een langetermijnplan dat rust kan brengen, maar houd er rekening mee dat de uitbetaling afhankelijk is van de voorwaarden van de polis.
Gemeentelijke hulp: een mogelijk alternatief
Een minder bekende optie is de mogelijkheid van financiële bijstand van de gemeente. Wanneer er geen nabestaanden zijn, of wanneer zij de uitvaartkosten niet kunnen dragen, kan de gemeente ingrijpen. De vorm en omvang van deze hulp kunnen per gemeente verschillen, maar het is altijd de moeite waard om dit te onderzoeken.
Vrijwillige bijdragen: een traditionele methode
Een andere mogelijkheid is het vragen om vrijwillige bijdragen tijdens de wake of begrafenis. Dit kan wat gevoeliger liggen, maar het is een beproefde methode. Het kan worden gedaan door een discrete donatiebox te plaatsen of door een vertrouwd familielid het woord te laten doen.
Onderhandelen met de uitvaartondernemer: besparen op de kosten
De uitvaartindustrie is in feite een zakelijke onderneming, en zoals bij elke zakelijke transactie, is er vaak ruimte voor onderhandeling. Uitvaartondernemers zijn zich ervan bewust dat de kosten hoog kunnen zijn en zijn vaak bereid om verschillende pakketten en betalingsopties aan te bieden om families te helpen.
Kan je zomaar geld inzamelen? Hoe zit het juridisch?
Het inzamelen van geld voor persoonlijke doeleinden, zoals het dekken van de kosten van een uitvaart, is in Nederland (en dit geldt voor de meeste landen) volkomen legaal. Crowdfunding platforms hanteren meestal hun eigen regels en richtlijnen voor het inzamelen van geld. Deze kunnen variëren per platform, dus het is belangrijk om de voorwaarden en het beleid van het gekozen platform zorgvuldig te lezen voordat je een inzamelingsactie start.
Het is ook belangrijk transparant te zijn over hoe het geld zal worden gebruikt. Dit helpt niet alleen om het vertrouwen van potentiële donateurs te winnen, maar kan ook helpen om eventuele juridische problemen te voorkomen. Als je bijvoorbeeld geld inzamelt voor een uitvaart, zorg er dan voor dat je duidelijk aangeeft dat dit het doel van de inzameling is en hou de donateurs op de hoogte van hoe het geld wordt besteed. Verder moet je rekening houden met belastingverplichtingen als het ingezamelde bedrag zeer hoog is.
In moeilijke tijden tonen we onze kracht niet door hoe we struikelen, maar door hoe we opstaan. Samen kunnen we elke last dragen.
Extra info
Een ingetogen uitvaart, hoe ziet dat eruit?
Wat zijn de verplichtingen na een overlijden?
Het regelen van een uitvaart, wat moet je weten?
Uitvaartverzekeringen, wat is er mogelijk?
Bronvermelding
© Foto: 123rf.com